Зафакол

Проблеми зі здоров’ям, з чого почати – з гастроентеролога або психолога?

Зафакол (укр)
Психосоматичні причини захворювань часто виявляються сильнішими, ніж фізіологічні. Навіть лікарі традиційної медицини кажуть, що кожен третій пацієнт приходить до них з емоційної проблемою, але проявляється вона на тілесному рівні. Ймовірно, ця цифра набагато більше. Перестати нервувати, щоб все пройшло, недостатньо – потрібно докопатися до глибинних причин проблеми і усунути їх. Це не означає, що біль в шлунку або тяжкість в правому підребер’ї не потрібно лікувати традиційними методами. Найбільш ефективним буде комбінований підхід.

Незвідане, але зрозуміле


Дуже часто проблеми зі здоров’ям починають турбувати на тлі стресів – розлучення, смерть близької людини, конфлікти на роботі, інше. Людина проходить купу обстежень, вони нічого не показують, а легше не стає. Знайома ситуація?
Вона зустрічається дуже часто. Сліпі зони різних органів можна віднести до психосоматики – науці про взаємозв’язок різних захворювань з емоційною сферою. Ось тільки докопатися до справжніх причин проблем буває нелегко, та й до гастроентеролога ми йдемо за чудодійною пігулкою, а не перенаправленням до психотерапевта. Але якщо пігулки який місяць не допомагають, а одужати хочеться, є сенс копнути глибше.

Основні психосоматичні патології

Психосоматика може проявлятися проблемами в будь-яких органах, системах організму, але найчастіше вона пов’язана з:
● депресіями;
● хронічним стресом;
● псоріазмом;
● синдромом подразненого кишечника;
● ішемічної патологією серця;
● бронхіальною астмою;
● виразковим колітом;
● есенціальною гіпертензією;
● нейродермитом;
● ревматоїдним артритом.
Все частіше стали заносити в цей список психосоматичний тиреотоксикоз, діабет 2 типу, соматоформні поведінкові розлади, ожиріння. Тому, якщо традиційна медицина вам не допомогла, чи допомогла недостатньо, є сенс попрацювати з «мозгоправом». Так, це може бути не просто і не швидко, але здорове життя в майбутньому варто витрачених зусиль.

Причини болю в тілі через хвору душу

Емоційний фон людини дуже тонкий і складний. Ми можемо розуміти нездійсненність бажань, не завжди повну адекватність емоцій, але всі моральні мислеформи повинні знаходити вихід. Якщо виходу немає, глибоке почуття, нереагування на емоції все одно будуть давати про себе знати – хворобами тіла.
Розглянемо на прикладах. Людина скаржиться на те, що йому важко зробити вдих, або повітря набирається неповною грудьми. Крім проблем з серцем, причина може бути в «стражданні» центрального опорного почуття, що підтримує життя. Шукайте корінь в нездоровому партнерствi, відмову від важливих бажань заради інших людей.


У кожного захворювання є своя деструктивна мета – розвиватися, поступово руйнуючи організм і погіршуючи прогнози. Соматичні патології постійно обростають новими симптомами, що ускладнює постановку діагнозу. Якщо лікар рекомендує операцію, 10 разів подумайте, чи потрібна вона вам – відомо багато випадків, коли на місці вирізаної пухлини або кісти швидко з’являється нова. Вирвати, вирізати проблему не можна, але можна працювати з її причиною.

Як бути

Якщо з’явилися проблеми з печінкою, шлунком, жовчним, долає хронічна втома, а стандартні схеми лікування не дають результатів, попрацюйте з емоційним фоном. Можна почати з нього, а не візиту до гастроентеролога або терапевта – деякі пацієнти самі успішно знаходять вихід. Щоб не труїти організм агресивними хімічними препаратами, можете використовувати для лікування БАДи. Наприклад, Зафакол, він має натуральний рослинний склад і не має негативного впливу на різні органи, системи. Нормалізація способу життя, мінімізація рівня стресу, профілактика захворювань, вітамінотерапія зводять ризики розвитку серйозних патологій до мінімуму.