Зафакол

Причини патологій шлунково-кишкового тракту

Зафакол (укр)

Як хворіє травної системи: причини і наслідки

Здоров’я органів травлення людини в значній мірі залежить від способу життя. Шкідливі звички, неправильне харчування, любов до фастфуду, газовану воду, алкоголю, кави — все це грає вам не на руку. Починається все з печії, нальоту на язиці, болях в животі. Симптоми можуть пропадати, але потім починають турбувати знову. Так що, якщо з’явилися занепокоєння, варто відразу пройти обстеження, а не очікувати погіршення стану.


Особливо небезпечні симптоми:
  • біль в грудях, відрижка, печія;
  • бурчання в животі, нудота, розлади стільця;
  • блювота, нудота, підвищене газоутворення;
  • коліки, бурчання, рідкий стілець;
  • постійні запори.
Ігнорування такої симптоматики зазвичай призводить до того, що запальні процеси продовжують прогресувати, ймовірно, в прихованій формі. Пам’ятайте, що будь-яку хворобу простіше попередити, ніж потім лікувати. Якщо проблема вже дала про себе знати, на ранніх стадіях розв’язати цю проблему теж буде простіше.

Хто і чим хворіє

Гастроентерологи найчастіше діагностують у пацієнтів такі розлади:
  • виразки;
  • гастрит;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • панкреатит.
У зоні ризику практично кожен. До причин розвитку патологій кишечника відносять:
  1. Вік після 40-50 років — чим людина старша, тим вище шанси, але і в 20 років подібні проблеми зустрічаються нерідко.
  2. Стать — у чоловіків вдвічі частіше діагностується рак кишечника, а у жінок жовчнокам’яну хворобу.
  3. Спадковість — якщо близькі родичі страждали патологіями шлунково-кишкового тракту, з великою ймовірністю вони будуть і у вас.
  4. Ожиріння — зайва вага є пусковим механізмом для розвитку раку жовчного, жовчнокам’яної, панкреатиту.
  5. Алкоголізм — регулярне помірне споживання теж вважається. Постійне вживання спиртного значно підвищує ризики розвитку цирозу печінки, раку шлунка, гепатиту, панкреатиту.
  6. Паління — провокуючий, в плані розвитку виразки шлунка, фактор. Якщо людина лікується і при цьому активно палить, стійкого поліпшення самопочуття можна не чекати.
  7. Неправильна дієта — особливо з переважанням жирних, смажених страв, червоного м’яса, вуглеводів, соліностей, копченостей, фастфуда, маринадів. Збої в режимі прийому їжі теж шкідливі.

Відносять до провокуючих чинників цукровий діабет, стреси, любов до кави, газованої води. Низька фізична активність — теж ворог здорового кишечника, оскільки відсутність тонусу, нестача активності не дозволяють організму успішно боротися з негативними зовнішніми факторами. І не переїдайте — при обжерливості шлунок просто не в змозі виробляти достатньо соку, їжа неповноцінно засвоюється і недостатньо якісно обробляється. Спочатку людина просто відчуває дискомфорт, з часом дають про себе знати серйозні проблеми із самопочуттям.

Профілактичні заходи

Перше, що ви можете і повинні зробити для підтримки здоров’я кишечника — це налагодити дієту. Їжте часто і невеликими порціями, не ігноруйте сніданок, ретельно мийте руки перед їжею, продукти також. Наступний момент — правильне харчування. У нього не входять смажені, копчені, жирні, солоні страви. Газовані напої теж дуже шкідливі для шлунка. Ставку потрібно робити на клітковину, складні вуглеводи, білок. Сіль не заборонена, але ось забагато солити страви не варто.
Слідкуйте за вагою — зайві кілограми це не стільки не красиво, скільки шкідливо. Худніть здорово — тобто до 1 кг в тиждень, більше шкідливо для організму. Алкоголь приберіть зовсім або мінімізуйте, наскільки це можливо. Безпечна норма етанолу на добу — всього 20-30 мл. У неякісному алкоголі багато барвників, цукрів, консервантів і іншої не корисною хімії. Куріння теж дуже шкідливе, і, на відміну від спирту, тут нормальної дози немає взагалі.
Стрес, як і вага, потрібно тримати під контролем. Постійні нерви — вороги здоров’я, нормального сну і хорошого самопочуття. Пацієнтам з діабетом потрібно уважно стежити за станом, при необхідності відразу вживати заходів. Кава і газовану воду зведіть до мінімуму, почніть більше рухатися. Професійний спорт — це не обов’язково, регулярних прогулянок на свіжому повітрі, сходи замість ліфта буде досить.