Зафакол

Що шкідливіше для ШКТ: алкоголь або антибіотики

Зафакол (укр)

Алкоголь, антибіотики і шлунково-кишковий тракт

Здоров’я шлунково-кишкового тракту і алкоголь – поняття взаємовиключні. Те ж саме можна сказати про лікування антибіотиками. Розберемося, як речовини впливають на слизові оболонки шлунку, які шкідливіше, що можна зробити для зниження їх негативного впливу на організм.

Антибіотики – це небезпечно

Цвіль, відкрита Флемінгом в 1928 році, врятувала багатьох людей у всьому світі від серйозних захворювань. Але є у антибіотиків певні побічні ефекти. Ступінь їх вираженості залежить від типу засобу, тривалості курсу, індивідуальних особливостей організму. Для кого-то прийом навіть дуже сильної формули загрожує легким дискомфортом, інші люди стикаються з діагнозом лікарського гепатиту.


Після появи антибіотиків у вільному доступі лікарі стали призначати їх для лікування всіх захворювань поспіль, а пацієнти – вибирати найменування на власний смак. Повальна антибіотикоманія привела до ряду несприятливих наслідків, основними серед яких є дисбактеріоз, розлади стільця.
Агресивні формули впливають не вибірково, а на всі мікроорганізми, які населяють кишечник. У підсумку вони вбивають не тільки шкідливі, але і корисні бактерії, викликаючи незворотні порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
Симптоми порушень:
  • запори;
  • діарея;
  • метеоризм;
  • відрижка;
  • неприємний присмак у роті;
  • характерний різкий запах з рота;
  • постійні бурчання в кишечнику.
Можуть виникати дивні реакції на певні продукти харчування – вони виражаються як свербіж, висипи, спазм бронхів, набряк шиї та обличчя, пінистий рідкий стілець, нудота, блювота, різке зниження тиску. Оскільки прийом антибіотиків призводить до порушення флори, страждають процеси всмоктування вітамінів, поживних речовин. Мальсорбція призводить до анемії, гіповітамінозу, білково-енергетичної недостатності, збоїв в іонному обміні. Інші ймовірні симптоми – втрата апетиту, головні болі, постійна слабкість, перманентно підвищена температура тіла.

Частково захистити кишечник, на час активного застосування препаратів, можна завдяки збалансованій дієті. З деякими речовинами потрібно приймати молочні продукти, з іншими їх навпаки – виключають з раціону. Потрібно пити достатньо рідини – не менше 2 л на добу. Від алкоголю слід відмовитися взагалі, оскільки навантаження на нирки і печінку також будуть підвищеними. Корисні для шлунково-кишкового тракту нежирні сорти риби, м’яса, відварені яйця, хлібобулочні вироби, фрукти, овочі, горіхи, ягоди.
Додатково можна приймати біологічні добавки – пребіотики, йогурти. Повністю негативний вплив агресивних речовин на організм вони не нівелюють, але істотно знизять ризики розвитку серйозних ускладнень.

Алкоголь – повільна отрута

Спиртні напої роблять украй негативний вплив на стан органів шлунково-кишкового тракту. Впливаючи на слизові, вони завдають першого удару, потім подразнюють нервові закінчення, в результаті починається рясне відділення слини, з’являється сильна спрага. Соки виділяються зовсім інші, ніж при вживанні їжі, ферментів вони містять мало, а соляної кислоти, навпаки, багато. Захисний сік дратує оболонку шлунка, викликає підвищений апетит. Клітини обезвоживаются, виникають запалення, можуть з’являтися ущільнення. Це порушує процеси всмоктування поживних речовин, вітамінів. У людей, які постійно вживають алкоголь, порушений вуглеводний обмін, часто виникають проблеми з виробленням травних ферментів, можуть діагностуватися гастрити, виразки.

Що гірше

І алкоголь, і антибіотики однаково шкідливі для 
шлунково-кишкового тракту. Ні в якому разі не слід запивати спиртним лікарські засоби – це посилить їх токсичність і знизить ефективність. Для мінімізації негативного впливу речовин на здоров’я рекомендується приймати пребіотики і пробіотики. Це можуть бути готові БАДи або продукти харчування з відповідними властивостями.
Розлади стільця все одно можливі, в нормі вони проходять самі, вживати заходів не потрібно. Якщо турбують болі, дискомфорт стійкий, є сенс пройти курс відновлювальної терапії. Зазвичай вона передбачає дієту і прийом відповідних добавок.