Фломма

Як сон допомагає зміцнити нервову систему

Відпочинок – запорука здоров’я!
Усі ми любимо добре поспати! Справді, немає нічого кращого, ніж відключити всі будильники і просто прокинутися, коли організм вирішить, що йому вистачить! Сон – це насправді неймовірний феномен головного мозку людини. Під час сну відпочиває абсолютно кожен орган у нашому тілі, включаючи мозок. У ньому зміцнюються нейронні зв'язки, відновлюються запаси медіаторів. В ендокринних залозах відбуваються різні зміни, які допомагають відновитися іншим тканинам – м'язам, шкірі, волоссю.
І, як це не сумно, мало хто з нас може похвалитися повноцінним сном. Сучасний ритм життя іноді змушує мріяти, щоб на добу було більше годин, але чомусь із усіх можливих варіантів ми вибираємо економити час саме на сні. Чим це загрожує ми знаємо – порушення когнітивних функцій, зниження засвоєння інформації, порушення емоційного здоров'я. Ми стаємо загальмованими, погано розуміємо матеріал, повільно приймаємо рішення, а також відчуваємо постійну агресивність і дратівливість. У такому стані наша продуктивність знижується, а на роботі з'являються гори незакінчених справ. Фізична активність теж обмежена через брак відпочинку, тому говорити про підтримку хорошої фізичної форми теж не доводиться. Більше того, від постійної нестачі сну ми перебуваємо в постійному стресі, який провокує вироблення кортизолу - гормону, який підвищує тиск, рівень глюкози в крові та в цілому має дуже негативний ефект, якщо циркулює у крові тривалий час. Чому ж ми не висипаємось?
Фізіологія сну та причини його порушень
За сон відповідає безліч структур головного мозку - це і півкулі, і гіпофіз і лімбічна система. Якщо описати цей процес коротко, відбувається гальмування кори головного мозку, інгібування симпатичних нейронів і стимуляція парасимпатичних нейронів.
Результатом цього є сон - відключення свідомості та відновлення ресурсу організму. Сон має стадії, що чергуються - фази швидкого та повільного сну. За ніч вони змінюються кілька разів, і від кількості фаз повільного (глибокого) сну якраз і залежить, наскільки бадьорими ми прокидаємося з ранку.
Чому ж порушується сон? Причин дуже багато, включаючи психічні та неврологічні захворювання. Але найчастішими причинами є порушення циркадних ритмів - саме вони регулюють, коли ми засинаємо, виділяючи гальмівні медіатори, а також допомагають прокинутися. Справа в тому, що нерегулярний режим сну та синє світло від екранів гаджетів у нічний час роблять роботу циркадних ритмів неможливою, і ми довго входимо у фазу глибокого сну. Як уже було сказано, через це ми відчуваємо розбитість вранці
Як покращити сон?
Якщо Ви помітили, що сон не приносить відчуття відпочинку вже довгий час, то потрібно звернутись до спеціаліста, щоб виключити депресію або інші захворювання. Для профілактики безсоння потрібно дотримуватись правил гігієни сну – засипати в той самий час, спати не менше 8 годин, відмовлятись від використання гаджетів не пізніше ніж за 2 години від сну та провітрювати кімнату на ніч. Також, можна застосовувати Флома. Засіб нормалізує виробку гальмівних медіаторів та полегшує засинання, а також нормалізує циркадні ритми. Це сприяє покращенню пам’яті, емоційного фону та продуктивності на роботі. 
Більше дізнатися про Флома ви можете на офіційному сайті, а також на сайтах наших партнерів.
Укр