Зафакол

Захворювання шлунково-кишкового тракту і їх симптоми, які повинні насторожити

Зафакол (укр)

Шлунково-кишечний тракт в зоні ризику: коли бити тривогу

Основна частка патологічних процесів в органах шлунково-кишкового тракту доводиться саме на кишечник. Хороша новина в тому, що більшість захворювань даної області відмінно вивчено і піддається повному лікуванню. Загадкових діагнозів ставити не потрібно, приймати дивовижні не запатентований лікарські засоби теж – досить знати, як проявляються які захворювання, і що потрібно робити при виявленні тривожних симптомів.


Анатомічний лікнеп

Для початку, щоб зрозуміти, як кишечник повинен працювати правильно, і що відбувається при збоях, проведемо короткий анатомічний лікнеп. До складу органу входить два відділи – тонкий і товсті. Тонкий включає в себе три кишки, починається в районі шлункового воротаря, закінчується там же, де знаходиться ілеоцекальний клапан. Товстий кишечник теж складається з трьох відділів, його головна функція полягає в секреції слизу, гормонів, ферментів.
В органі багато мікроорганізмів, склад флори визначає стан здоров’я в цілому. Дванадцятипала кишка практично стерильна (в нормі), а ось в товстому кишечнику бактерій багато. Якщо система не функціонує належним чином, виникають ризики самозаражения.

Хто винен і що робити

Причин, що викликають розвиток патологій шлунково-кишкового тракту, багато. До основних відносять:
  • хронічні патології травної системи;
  • негативна спадковість;
  • кишкові інфекції;
  • медикаментозне лікування;
  • неправильна дієта;
  • нестача мікроелементів і вітамінів;
  • шкідливі звички;
  • ожиріння;
  • гіподинамія;
  • стрес.
Деякі фактори від нас не залежать, інші можна коригувати або усувати. Тому профілактиці патологій шлунково-кишкового тракту лікарі відводять особливе значення.

Тривожні симптоми

Всі симптоми порушень роботи шлунково-кишкового тракту можна об’єднати в кілька груп. Розглянемо їх.

Болі

Болі в животі – основний синдром при кишкових патологіях. Синдром може мати різну локалізацію, інтенсивність, природу походження та інші особливості. Залежно від причини проблеми може простежуватися або бути відсутнім зв’язок з дефекацією, прийомами їжі. Якщо більш тонкий кишечник, хворіти буде навколо пупка – нити, тягнути. Спазми вказують на кишкову кольку. Коли щось не так з товстим кишечником, починає розпирати в клубовій області. Взаємозв’язок з їжею є далеко не завжди.

Діарея

Розлади стільця супроводжують запалень в різних відділах кишечника. Про діарею кажуть, якщо частота стільця становить від 3-4 позовів на добу, а калові маси рідкі, рясні. У калі можуть бути присутніми частки неперетравлених продуктів харчування, піна – все залежить від причини проблеми. Домішки крові і слизу характерні для патологій товстого кишечника.

Запори

Якщо вони регулярні, часті, перевірте товстий кишечник. Запори можуть турбувати самі по собі, чергуватися з діареєю. Не завжди причина криється в патологіях ШКТ – можливо, ви ведете малорухливий спосіб життя, неправильно харчуєтеся, приймаєте певні препарати, які дають такі побічні ефекти. Також запори можуть викликати патології щитовидки, ЦНС.

Метеоризм

Підвищене утворення газів, здуття – симптом захворювань всіх відділів кишечника, характерний даний ознака для СРК. Посилюються прояви ближче до вечора, вночі пацієнти дискомфорт практично не відчувають

Метаболічні порушення

Супроводжують патології шлунково-кишкового тракту рідше, але теж можуть зустрічатися. Можливі ознаки:
  • нестача мікроелементів, вітамінів;
  • різке схуднення;
  • анемія;
  • сухість шкіри;
  • тріщини в куточках губ.


Порушення обміну речовин розвиваються в результаті неправильного всмоктування поживних речовин. Жінки часто скаржаться на проблеми з менструальним циклом. Якщо симптоми тільки з’явилися, хочеться поліпшити самопочуття, спробуйте Зафакол. Безпечна добавка швидко відновить нормальну роботу кишечника, прибере болі, дискомфорт. Приймати її потрібно курсом, для точно постановки діагнозу показано комплексне обстеження.