Лацидоентер

Як прийом медикаментів може вплинути на роботу кишківника?

Лацидоентер (укр)
Звісно, у всіх є аптечка з мінімальним набором лікарських засобів, але не всім відомо, як вони можуть вплинути на стан організму та кишківника загалом, особливо якщо приймати їх без призначення лікаря.

Декому здається, що самолікування — найкращий варіант, бо вся інформація є в інтернеті, та й у лікарню зайвий раз йти не хочеться. Але ніхто не замислювався про можливі ризики, на які наражається організм під час неконтрольованого прийому медикаментів. Неправильне дозування може стати не тільки причиною погіршення загального стану, а й отруєння. Відомо, що після курсу антибіотиків призначають пробіотики, оскільки прийом антибіотиків може призводить до порушення складу мікробіоти та порушення роботи кишківника, а це зі свого боку негативно впливає на організм.

Що таке мікробіота?

Відомо, що мікробіота (склад мікроорганізмів, які живуть у товстому кишківнику) має значний вплив на травлення, роботу імунітету, ендокринної системи та навіть на психологічний стан. Її стан може залежати від харчування, способу життя, і, як уже згадувалося, від прийому лікарських препаратів.

Звісно, все індивідуально, бо насамперед залежить від реакції організму. Але якщо вірити статистиці, то медикаменти працюють у 50-75% випадків, а їх побічні ефекти просто непередбачувані. Однією з причин цього може бути різний склад мікробіоти.

Травна система людини влаштована таким чином, щоб уся їжа, що надходить, розбивалася на прості молекули. Так корисні речовини всмоктуються клітинами і проникають у кровотік. При цьому, складні вуглеводи організм перетравити самостійно не може. Ось тоді на допомогу приходить мікробіота.

Мікробіота — екосистема, що має свої порядки, закони. Вона чимось схожа з величезним мегаполісом, жителі якого унікальні й неповторні. У кожного своя роль, функція, і якщо робота порушується, це неможливо не помітити.

Як медикаменти впливають на мікробіоту?

Ну, насамперед вони змінюють кількість бактерій різних видів, що може відобразитися на загальному самопочутті:

  • антибіотики. Вони спрямовані на боротьбу тільки з бактеріями (вбивають, не дають їм розмножуватися). Препарати цього спектра негативно впливають на мікрофлору, скорочують її різноманітність, подразнюють слизову, можуть викликати антибіотик-асоційовану діарею, а іноді й таки загрозливий стан, як псевдомембранозний коліт;
  • цукрознижуючі засоби, які в складі мають діючу речовину - метформін. Зазвичай його призначають при Цукровому діабеті другого типу. Але при їх застосуванні може з'явитися діарея, здуття, нудота та інші реакції з боку шлунково-кишкового тракту;
  • інгібітори протонної помпи. Це препарати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Вони сприяють зниженню вироблення кислоти, яка необхідна для перетравлення їжі. На думку фахівців, різноманітність мікробіоти при цьому зменшується, а ризик розвитку запальних процесів посилюється.
  • Знеболювальні також негативно впливають на мікрофлору, особливо якщо не дотримуватися рекомендацій щодо застосування. Вони подразнюють слизову, спричиняють діарею, нудоту.

Як допомогти мікробіоті?

Незалежно від того, чи приймаєте ви якісь ліки, піклуватися про свою мікрофлору потрібно на постійній основі. Наприклад, можна урізноманітнити раціон продуктами з великим вмістом клітковини та пробіотиками. Це можуть бути овочі, фрукти, бобові, кисломолочні продукти. Заняття спортом також підуть на користь. Низка досліджень показала, що активний спосіб життя сприяє розвитку мікробного складу кишківника. Звести до мінімуму шкідливі звички або зовсім відмовитися від них. Звичайно, не варто вживати медикаменти, особливо антибіотики без призначення лікаря. Можна використовувати Лацидоентер, як корисну добавку, що підтримує здоров'я мікрофлори. Це SMART- пробіотик з цинком, який захищає кишкову мікробіоту та слизову кишківника від подразнюючої дії різних факторів, в тому числі медикаментів. Лацидоентер підтримує баланс мікробіоти, нормальну перистальтику кишківника, зменшує бродіння за рахунок ферментації великої кількісті вуглеводів. Більш детальну інформацію про Лацидоентер можна дізнатися на сайті.