Аксотроф

Що таке невралгія?

Аксотроф (укр)
Невралгіями називають ураження периферичних нервів, які спричиняють напади болю в зоні так званої іннервації, тобто в тих ділянках, де орган і тканина оточені нервами для зв’язку з центральною нервовою системою. Невралгія може виникнути в будь-якій частині тіла й має різні причини.
Причини виникнення невралгії
Серед найпоширеніших причин невралгії – переохолодження, інфекційні захворювання, важкий перебіг гострих респіраторно-вірусних інфекцій, травми, а також запалення та пухлини. Найчастіше трапляються невралгія трійчастого нерва та міжреберна невралгія. При ураженні трійчастого нерва біль локалізується в зоні обличчя. Людина страждає від нападів, які можуть провокуватися як легкими дотиками (наприклад, до шиї чи носа), так і холодними або гарячими стравами, чищенням зубів, спалахом світла або гучним звуком. Причиною ураження нерва є, як правило, травма обличчя, запальні процеси в пазухах носа або неліковані зуби.
Невралгія трійчастого нерва найчастіше виникає у жінок, причому в зрілому віці.
Причиною міжреберної невралгії (торакалгії) зазвичай є остеохондроз хребта, переважно грудного відділу. Різкий біль у ділянці ребер може виникати при глибокому вдиху, чханні або кашлю. Крім того, розвиток міжреберної невралгії можливий на основі серцево-судинних захворювань, пов’язаних із недостатнім постачанням кисню до нервів.
Зменшити наявність нових нападів невралгії допомагає дотримання простих правил: треба уникати стресів, більше спати, дотримуватися помірності у вживанні алкоголю, обмежити фізичні навантаження, а також своєчасно лікувати запальні та інфекційні захворювання.
Існують й інші локалізації невралгії: в стегні, крилопіднебінному вузлі (спричиняє біль у шиї, піднебінні, скронях, очах), у потилиці (при цьому біль поширюється в ділянці очей, потилиці, скронь, посилюється під час рухів головою і може супроводжуватися блюванням). У всіх випадках невралгію можуть викликати як переохолодження або травма, так і хронічне захворювання.
Як і чим лікувати невралгію, і чи можливе лікування невралгії ?
Якщо невралгія пов’язана із захворюванням, що виникло раніше, його необхідно лікувати, щоб уникнути подальшого ураження периферичних нервів і почати відновлювальні процеси.
У будь-якому випадку лікування передбачає звернення до лікаря та прийом препаратів для зменшення болю. Для лікування невралгії призначають:

·        ін’єкції знеболювальних препаратів (місцево)
·        міорелаксанти (препарати для розслаблення м’язів)
·        нестероїдні протизапальні препарати
·        гормональні препарати
·        вітаміни групи В
·        Нуклеотиди

Позитивних результатів у лікуванні невралгій дозволяє досягти фізіотерапія, особливо із застосуванням ультразвуку, інфрачервоних та ультрафіолетових променів, лазера, голковколювання та інших методик. У крайньому разі застосовується хірургічне лікування.
Профілактика невралгії при хронічному протіканні захворювання
На жаль, так, якщо не виявити причину ураження периферичних нервів і не усунути її. Якщо невралгія первинна, тобто, виникла в результаті, наприклад, переохолодження або травми, важливо пройти повний курс лікування, щоб не допустити розвитку хронічного процесу. Біль при невралгіях може бути нестерпним, що значно погіршує якість життя й знижує працездатність, тому повноцінне лікування необхідне. Не слід забувати й про те, що стан нашої нервової системи залежить від рівня стресу, в якому перебуває організм, і біль іноді може посилюватися з психосоматичних причин, тобто буквально залежати від наших думок.