Зафакол

Як підтримати ШКТ: секрети здоров’я

Зафакол (укр)

Секрети здорового кишечника

Шлунок – найважливіший внутрішній орган, від якого багато в чому залежить загальне самопочуття. Система ШКТ досить тендітна, вона страждає від негативних факторів як зовнішніх, так і внутрішніх . Це означає, що несприятлива екологія, неправильне харчування, зловживання алкоголем, робота в шкідливих умовах, стреси грають свою роль і в тому числі викликають проблеми в роботі кишечника. До 30 років кожен дорослий знає, що таке болить живіт, як важко буває впоратися з запорами і діарея, а від метеоризму може взагалі нічого не допомагати. Якщо вас цікавить відмінне самопочуття, міцний імунітет, займіться зміцненням системи шлунково-кишкового тракту вже сьогодні.

Ставка на здорове харчування

Формула проста – здорове харчування це здоровий шлунок, і навпаки. Деякий час організм в цілому і кишечник зокрема можуть попрацювати на межі можливостей, але в майбутньому проблеми обов’язково дадуть про себе знати. Тому якщо хочете зберегти здоров’я, відкоригуйте дієту і не порушуйте її. Для слизової кишечника шкідливі:
  • жири;
  • кава;
  • алкоголь;
  • занадто холодна або гаряча їжа;
  • гострі страви;
  • спеції;
  • оцет;
  • копченості;
  • газовані напої.


Постійне вживання таких продуктів викликає утворення мікропошкодження, які тривалий час ніяк не дають про себе знати, але з часом призводять до незворотних змін. Захист шлунка зводиться до правильного харчування, а воно виключає вживання всіх вищеназвані «смаколики». Замінюйте шкідливості бурим рисом, цільнозерновим хлібом, овочами. Підтримуйте баланс м’якої і твердої їжі, від смажених страв краще відмовтеся в принципі. Оптимальні способи термічної обробки – приготування на пару, варіння, запікання.
Приймайте їжу часто, невеликими порціями. Намагайтеся їсти в один і той же час, не забувайте про необхідність правильного питного режиму. Сніданок не пропускайте – нехай він буде маленьким, але бути він повинен.

ЗСЖ потрібен всім

Здоровий спосіб життя – ще один секрет здорового кишечника. Для початку відмовтеся від алкоголю і киньте курити. Сигарети шкодять не тільки легеням – вони підсилюють секрецію соку в шлунку, викликають короткочасне звуження судинних просвітів. Якщо такі спазми стають частими, збивається перистальтика. Також нікотин притуплює голод, порушується режим харчування.

Алкоголь дратує слизисті, гальмує нормальний травний процес, збільшує в рази концентрацію соляної кислоти. Страждає робота ЦНС, а нервова система і шлунково-кишковий тракт нерозривно пов’язані. Особлива бомба – сигарета під алкоголь. Якщо любите закушувати спиртне чим попало, то теж здорово ризикуєте. Перераховувати ризики можна нескінченно, простіше і правильніше буде прибрати провокуючі фактори.
Фармзасоби теж без особливої потреби вживати не варто. Вони створюють навантаження на печінку, нирки, шкідливі для здоров’я в цілому.

Слідкуйте за собою

Регулярне відвідування терапевта, гастроентеролога – теж неоціненний вклад в здоров’я. Навіть якщо нічого не турбує, зайва обережність не зашкодить. Тим пацієнтам, які стоять на обліку з хронічним захворюванням, відвідувати лікаря потрібно регулярно. Моніторинг ситуації дозволить тримати руку на пульсі, розуміти, не погіршився чи здоров’я, підбирати дієві способи терапії та профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту. Самолікування – не найкращий варіант. У домашніх умовах ви можете відкоригувати дієту, іншими питаннями повинен займатися фахівець.
Для діагностики лікар направить вас на аналізи:
  • крові;
  • калу;
  • складу шлункового соку.
Також точні результати дає біопсія слизової, УЗД, КТ, рентген з контрастом, гастроскопія. Всі відразу робити не потрібно – послухайте, що скаже лікар, дотримуйтесь його рекомендацій.
Відмінний засіб при багатьох проблемах з шлунково-кишкового тракту – 
Зафакол Добавка містить всі необхідні бактерії, швидко і дбайливо відновлює роботу кишечника. Її можна застосовувати в терапії захворювань, для профілактики. Протипоказань немає.