Аксотроф

Міжреберна невралгія

Аксотроф (укр)

Міжреберна невралгія чи біль в серці: як відрізнити?

Деякі захворювання настільки вміло "маскуються", що спантеличують не тільки того, хто має скарги на здоров'я, а й лікарів. Одна зі сфер, що потребує особливої уваги - будь-які проблеми зі здоров'ям, які спричиняють (або імітують) біль у серці.
На що схожий біль при міжреберній невралгії?
Ми нагадаємо, що невралгія виникає тоді, коли міжхребцеві диски затискають будь-який з міжреберних нервів. Через стискання або подразнення нерва виникає сильний больовий синдром. На що може бути схожий біль при міжреберній невралгії? Він дуже гострий, часто виникає при рухах, нахилах, чханні, кашлі, при будь-якому фізичному зусиллі, глибоких вдихах. Болить, як правило, в боці, між ребрами, іноді - в ділянці грудної клітки. У цьому підступність міжреберної невралгії. Прояви невралгії можна сплутати з симптомами серцевого захворювання. Особливо часто це відбувається у випадках, коли через стискання або подразнення нерва людина буквально не може вдихнути. Біль при вдиху може бути настільки сильним, що виникає відчуття, ніби зараз "зупиниться серце". Також сплутати міжреберну невралгію з серцевим нападом або іншою кардіологічною проблемою можна через те, що біль може відчуватися в плечі, лопатці, руці. Багато хто знає, що такий симптом буває пов'язаний із небезпечними серцевими захворюваннями, тому лякаються.
Як відрізнити біль у серці від міжреберної невралгії?
·        При міжреберній невралгії біль досить чітко локалізований, навіть якщо не є дуже гострим. Болить між ребрами, під лопаткою, в спині, коле в боці - в основному це відчувається як "укол" або больова точка. Крім того, коли болить безпосередньо між ребрами, до місця, де локалізується біль, неприємно торкатися, сама ділянка може бути дуже болючою або чутливою до дотику.
·        Шкіра в ураженому місці може почервоніти або стати блідою, іноді біль супроводжується неконтрольованими скороченнями м'язів в ураженій ділянці.
·        Якщо виникає підозра, що болить не затиснений міжреберний нерв, а серце, краще одразу звернутись до лікаря. Зазвичай серцевий біль при прийомі препарату вщухає, а на міжреберну невралгію кардіологічні препарати не діють. При міжреберній невралгії не відбувається зміни тиску, пульс теж не змінюється.
·        Зверніть увагу на ще одну важливу ознаку: серцевий біль зберігає свій характер на вдиху і видиху, при нахилах, будь-яких рухах. При міжреберній невралгії біль або минає, або посилюється при русі.
·        Якщо біль з'явився раптово, без руху, у стані спокою, то це, найімовірніше, не серце, а затиснення міжреберних нервів.
·        Біль при міжреберній невралгії, як правило, гострий, а біль в серці має ниючий характер.
Чи можна прийняти самостійне рішення про лікування за таких симптомів?
Теоретично кожна людина добре знає свій організм і може припустити, наскільки серйозним є той чи інший стан. Однак, коли йдеться про болі, схожих на серцеві, краще не експериментувати.
По-перше, якщо болить серце, то це загрожує справді серйозними наслідками. Це може бути напад стенокардії, а в разі, якщо біль віддає в плече, болить або затерпає рука, можливий, наприклад, інсульт або інфаркт. У такій ситуації необхідна термінова медична допомога, тому ігнорувати такий біль не можна.
По-друге, якщо біль виник при міжреберній невралгії, цей стан теж потрібно лікувати. Небезпека в тому, що нервовий корінець довгий час залишається затиснутим. Це означає, що він через певний час почне відмирати. При цьому може зменшитися біль у боці, біль у спині, біль, який віддає в руку, але навряд чи це можна вважати хорошим симптомом: при відмиранні нерва буде порушене передавання сигналу в певну ділянку. Як результат - порушиться чутливість в тій ділянці, яку відмерлий нерв зв'язував зі спинним мозком. Ступені порушення чутливості можуть бути різними: від оніміння чи затерпання до повної втрати чутливості.
Найкраще в будь-якому випадку проконсультуватися з лікарем і отримати рекомендації щодо правильного лікування. При захворюванні серця і при міжреберній невралгії вони будуть абсолютно різними, та й лікують ці патології різні фахівці: кардіолог займається проблемами серця, а лікування міжреберної невралгії призначає, як правило, невропатолог.
1.   Лікування міжреберної невралгії включає різні заходи. Зважаючи на те, що причиною захворювання часто є остеохондроз, то повноцінне комплексне лікування не минає без лікувальної гімнастики, фізіотерапії, плавання, масажу - тобто, заходів, спрямованих на поліпшення стану хребта.
2.   Беручи до уваги те, що при міжреберній невралгії страждає нервовий корінець, що й спричиняє гострий біль у боці, під лопаткою, в спині, то терапія включає знеболення. При сильних болях доводиться використовувати навіть ін'єкційні препарати, однак найчастіше вдається обійтися місцевими знеболюючими засобами (мазями, кремами з диклофенаком, ібупрофеном або іншими нестероїдними протизапальними діючими речовинами), а також прийомом НПЗП в таблетках. Однак усі ці засоби, хоч і зменшують біль, але не мають позитивного впливу на нерв.
3.   Лікування міжреберної невралгії за сучасними стандартами передбачає застосування комплексу нуклеотидів, які сприяють відновленню оболонок нервових волокон.
І пам'ятайте, що при будь-яких сумнівах щодо причин болю слід звернутися до фахівця та, за необхідності, пройти додаткові обстеження.