Зафакол

Підвищена проникність кишківника, як фактор розвитку кишкових та позакишкових захворювань

Шлунково-кишковий тракт є одним із ключових компонентів захисту нашого організму. Так-так, шлунок і кишечник не тільки допомагають у перетравленні та засвоєнні їжі, але й беруть безпосередню участь у запобіганні захворюванням як самого ШКТ, так і інших органів та систем. Але як йому це вдається? Для початку все, що потрапляє до нас в організм через рот, проходить обробку вкрай кислим шлунковим соком, вплив якого можуть пережити лише деякі організми. Далі патогени, що вижили, потрапляють в кишечник, де їх вже стримує кишковий бар’єр - багаторівнева система, що складається з епітелію, слизу, судин, клітин нервової та ендокринних систем, а також різних ферментів і мікрофлори. Звичайно, подолати таку перешкоду дуже складно, проте вона може бути пошкоджена. Що підвищує проникність кишкового бар'єру? До основних факторів ризику відносять екологію, алкоголь, деякі ліки (антибіотики, цукрознижуючі, протизапальні), спадковість, нераціональне харчування, порушення сну, інфекції та алергії. Порушення цього бар’єру, спостерігається при більшості кишкових захворювань, в тому числі целіакії, запаленні кишечника, синдромі подразненого кишечника, дисбіотичному синдромі, кишкових інфекціях, тощо.

Які ще хвороби можуть викликати розлади кишківника?
Останнім часом з'являється все більше досліджень, які пов'язують кишкові порушення із виникненням численних захворювань різних органів та систем. Патології, які викликані проблемами з кишковим бар'єром, можна поділити на неврологічні (депресія, зниження уваги та пам’яті, аутизм, хвороба Альцгеймера та Паркінсона, тощо), алергічні (кропів’янка, тощо), аутоімунні (ревматоїдний артрит, тощо)  та метаболічні (жирова хвороба печінки, цукровий діабет, ожиріння).
Так, вчені виявили, що дисбаланс кишкової мікрофлори, яка є одним із найважливіших компонентів ентерального бар'єру, може призвести до підвищення синтезу адренокортикотропного гормону (АКТГ) та кортизолу, що спричиняє тривожність та депресію. Підвищена проникність бар'єру також призводить до збільшення кількості антигенів, які потрапляють до нас в організм, що загрожує розвитком різноманітних системних алергічних реакцій. Хворобу Крона та Неспецефічний виразковий коліт (НЯК) також пов'язують з ураженням ентероглії - клітин, які виконують підтримуючу функцію в кишковій нервовій системі. Ці захворювання виникають внаслідок аутоімунного запалення, викликаного "оголенням" своїх антигенів, на які реагує свій власний імунітет.
Одним з проявів порушення роботи ентерального бар’єра є  целіакія – непереносимість глютена, а також інші варіанти синдрому мальабсорбції, коли організм не може засвоїти різні поживні речовини, які переробляються та транспортуються в організм за участю мікрофлори та пристінкових кишкових ферментів.

Як цьому запобігти?
Зважаючи на основні фактори ризику, необхідно максимально докладати максимум зусиль на мінімізацію тих ризиків, на які ми можемо вплинути. Так, якщо екологію та власну генетику ми змінити не в силах, то дотримуватися здорового способу життя ми можемо! Треба намагатися уникати зловживання алкоголем, палінням, дотримуватися правил здорового харчування та гігієни сну. Також можна приймати Зафакол 3D. Компоненти засобу містять необхідні речовини, які допоможуть підтримати роботу як кишкової мікрофлори, так і клітин кишківника, що допоможе нормалізувати роботу ентерального бар’єра. Більше про Зафакол 3D можна дізнатися на офіційному сайті.
Зафакол (укр)