Фломма

Як виспатись у цей важкий час?

Стрес та сон
Звичайно, всі ми любимо гарненько виспатися, і це цілком природно – сон є, мабуть, одним із найголовніших факторів, що впливає на наш фізичний добробут, емоційне здоров'я, продуктивність на роботі та взаємини з людьми. І як із будь-яким фізіологічним станом, сон може порушуватися. Чому? Існує безліч причин, але для нас найбільш актуальною буде стрес. Погодьтеся, стресу у нас зараз достатньо - постійні вибухи, виття сирен, тривале перебування в укриттях (часто навіть уночі), постійна перевірка новин, щоб не пропустити щось важливе. Ми переживаємо за рідних та близьких і перебуваємо у постійній напрузі. Все це, зрозуміло, не сприяє здоровому та якісному сну. Але що взагалі таке "якісний" сон?


Фізіологія сну

Сон ділиться на фази: швидкий та повільний сон. Ці періоди характеризуються різною тривалістю та активністю головного мозку. Однак, щоб увійти в одну з цих фаз, потрібно пройти стадію засинання: рівень свідомості знижується, після цього знижується чутливість органів зору, слуху, нюху, знижується серцевий ритм, а далі відбувається зниження активності залоз. Коли ми проходимо цей шлях, починається фаза повільного сну. Найголовніша його частина – це глибокий сон, адже саме його кількість впливає на те, наскільки бадьорими ми будемо зранку. Повільний сон змінюється швидким – ця стадія характеризується підвищенням мозкової активності, очі починають рухатися, а також саме в цій фазі ми бачимо сни чи кошмари. Фази змінюють один одного кілька разів, і тому важливо "вмістити" у свій сон якнайбільше повільних фаз, щоб відновити сили. Оптимальним вважається тривалість сну в районі 6-8 годин, що допомагає одержати достатню кількість повільних фаз.


Чому не виходить виспатися?


Звичайно, головним винуватцем недосипу є стрес. При цьому позбутися його просто неможливо, тому потрібно намагатися мінімізувати вплив інших факторів, які заважають нам засипати. Наприклад, варто припинити дивитися новини перед сном. Справа в тому, що циркадний ритм, що регулює час засинання та пробудження, нікуди не зник. Наші гаджети, через які ми черпаємо інформацію про те, що відбувається, випромінюють синє світло, яке знижує вироблення мелатоніну. Наш мозок реагує на це світло, як на денний, тому не поспішає засинати. При хронічному впливі може розвинутися повноцінна безсоння. Безсоння провокує підвищення виділення гормону стресу - кортизолу, якого, погодьтеся, у нас і так достатньо.


Що робити?
Постарайтеся лягати спати і прокидатися в один й той самий час. Уникайте гаджетів за годину до відходу до сну – новини нікуди не подінуться. Намагайтеся підтримувати темряву в приміщенні, де спатимете, а також подбайте про доступ свіжого повітря. Поліпшити якість сну може допомогти Фломма. Засіб полегшує засинання та відновлює порушені циркадні ритми. Більше про Фломма читайте на офіційному сайті.
Укр