Зафакол

Імунітет і біфідобактерії: який зв’язок

Зафакол (укр)
Кількість мікроорганізмів, які заселяють різні органи тіла людини, нараховується тисячами. Це мінімум у 10 разів більше, ніж самих клітин тканин і органів. Велика частина бактерій – це штам комменсалов, які колонізуються в кишечнику. Слизова ШКТ з ворсинками і криптами являє собою великий бар’єрний орган між внутрішнім і зовнішнім середовищем людського тіла. Комменсальні мікроорганізми кишечника створюють власну екосистему, яка має великий вплив на здоров’я людини. У тому числі це вплив пов’язано з імунним захистом.


Функції біфідобактерій

Біфідобактерії формують в тілі людини цілу систему, яка вирішує наступні завдання:
Захист – придушення процесів росту умовно патогенної і патогенної флори, активація імунітету;
Детоксикація – безпосередня участь в переробці метаболітів жирів, білків, вуглеводів;
Синтетична – продукція вітамінів, амінокислот, деяких гормонів та інших активних речовин;
Травлення – підвищення ферментної активності, поліпшення моторики кишечника.
Саме в кишечнику локалізується перша лінія загальної імунного захисту від патогенів, які проникають в організм. З цієї причини одним з головних способів лікування імунодефіцитних станів, зміцнення захисту організму є прийом пробіотиків. Ці препарати містять в адекватних кількостях певні типи мікроорганізмів, що викликають зміни флори. Вони імплантуються в слизові стінки, організовують цілі колонії, надаючи тим самим позитивного впливу на стан шлунково-кишкового тракту в цілому. Людина після курсу прийому добавок починає менше хворіти, вірусні, інфекційні захворювання будуть протікати в легкій формі.

Що вибрати

Пробіотики ділять на групи з урахуванням кількості мікроорганізмів, що входять до їх складу, родової приналежності. Тому прийом БАДів навмання приносить результати не завжди – вибір оптимально робити з урахуванням особливостей поточних проблем.


Використання монокомпонентних пробіотиків в сучасній медичній практиці обмежена. Лактомісткі призначають при захворюваннях гастроинтестинального тракту – лактобактерії заселяють ці відділи. Біфідомісткі пробіотики будуть ефективні при патологіях товстого кишечника – вони складають основу цього відділу. Пробіотики, до складу яких входять штами кишкової палички, призначають тільки дорослим та за наявності відповідних показань – наприклад, стійкому дефіциті кишкової палички при імунній недостатності. Дітям такі засоби призначають тільки в тому випадку, якщо потенційна користь перевищує можливу шкоду. 
Високий потенціал мають полікомпонентні формули – тобто пробіотики третього покоління. Вони поєднують штами біфідо-і лактобактерій. Пов’язано це з тим, що обидва види мікроорганізмів максимально ефективно працюють в зв’язці – мають симбіотичну дію. Лактобактерії заселяють верхні відділи шлунково-кишкового тракту, пригнічують патогенну, потенційно небезпечну флору, виділяють речовини, які створюють сприятливі умови для розмноження та зростання біфідобактерій.

Як це працює

Пробіотики беруть безпосередню участь в процесах розщеплення вуглеводів, жирів, білків, синтезі і всмоктуванні вітамінів, засвоєнні мікро- і макроелементів, які потрібні для нормальної роботи імунної захисної системи організму. Якщо корисної флори недостатньо, активність імунної системи різко падає.
Пробіотичні штами, згідно з даними різних досліджень, надають модулюючий, активізує вплив на так звані імунокомпетентні клітини. Це створює надійний захист від гострих кишкових, респіраторних інфекцій.