Артижель

Що робити, якщо відчуваєш гіркоту у роті?

Жовч (укр)

Що робити, якщо відчуваєш гіркоту у роті?

Коли людина відчуває в роті гіркоту, вона рідко відразу починає розв'язувати проблему. Здається, що такий незначний симптом не свідчить ні про що серйозне, а значить зникне без сторонньої допомоги. Заїдаючи або запиваючи неприємне відчуття, не можна позбутися від справжньої причини, яка спровокувала його появу.

Коли турбує?

Найчастіше гіркота в роті з'являється зранку і проходить після чищення зубів або сніданку. Однак на наступний день симптом знову з'являється. Такий цикл може повторюватися роками.
Гіркота буде відчуватися після фізичної активності і різких нахилів, при швидкій зміні положення тіла з горизонтального на вертикальне.

Можна не переживати, якщо гіркота в роті з'являється після їжі, наприклад, горіхів, або медикаментів. Це природно, оскільки в складі присутні речовини, які й викликають подібні відчуття. В іншому випадку, скоріш за все людина має захворювання шлунково-кишкового тракту.

Чому з'являється гіркота у роті?

Необхідно знати причину виникнення симптому, і тоді буде зрозуміло, що робити, коли з'являється гіркота в роті. Можливі тригери:
  • відсутність належної гігієни порожнини рота: між зубами залишаються залишки їжі, які з часом починають розкладатися;
  • скупчення на слизовій рота цигаркових смол.
У таких випадках виправити ситуацію просто: достатньо два рази в день чистити зуби і знизити кількість викурених сигарет за добу. Гіркота в роті пройде сама собою.
Однак є й інша, більш поширена причина: закид жовчі у стравохід і ротову порожнину. Виникає через дискінезії жовчовивідних шляхів, запальні процеси в жовчному міхурі і печінці, гастрит і виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки. Одночасно людина буде скаржитися на печію, нудоту, метеоризм, відчуття переповненого шлунка.

Що робити?

Лікування гіркоти у роті полягає в нормалізації роботи травної системи, тобто впливі на хворобу, яка спровокувала симптом. Гастроентеролог призначить ефективне лікування після отримання результатів лабораторно-інструментальних досліджень.
Важливо виключити з раціону смажене, жирне, копчене, гостре, солодке, газовані напої, алкоголь. Краще робити варені та запечені страви, додавати велику кількість свіжих овочей та фруктів.
Щоб допомогти жовчному міхуру впоратися з навантаженням та прибрати такий симптом, як гіркота у роті, можна використовувати Артижель— комбінацію ліпотропних, гепатопротекторних і жовчогінних компонентів, які разом нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Засіб нівелює ризик закидання жовчі, прибирає відчуття тяжкості в правому боці, регулює перистальтику кишківника, зменшує запалення стінок шлунка, жовчного міхура та його протоків. Приймається як дієтична добавка до раціону. У складі містить натуральні та ефективні речовини: екстракт листя артишоку, кореня кульбаби, інозитол і холін. Надає максимально швидкий ефект.
Більше информації про Артижель шукайте тут.