Артижель

Вплив COVID-19 на печінку

Жовч (укр)
Печінка – непомітний помічник
Насправді, проблеми з печінкою – дуже часта ситуація. Найгірше в ній те, що вони майже завжди протікають непомітно. Зазвичай прояви ураження печінки з’являються вже на останніх стадіях патологічного процесу, коли вже або дуже важко з цього стану нас витягнути, або вже взагалі пізно. Печінка майже ніколи не болить, а на ранніх стадіях її ураження знайти патологічні ознаки можна лише в аналізах. Але давайте будемо чесними, чи робимо ми профілактичні аналізи крові стабільно хоча б раз на рік? Звісно, в звичайних лікарнях черги стоять завжди такі, що прийдеться брати відпустку, щоб здати один аналіз, а в приватних лабораторіях ціни просто захмарні. Саме тому ми дуже часто пропускаємо патологічні процеси в цьому органі, який виконує дуже важливі функції. Давайте поговоримо про те, що саме печінка робить у нашому організмі. 
Функції печінки
Печінка – це дуже важливий орган, який займається утворенням жовчі, синтезом факторів імунної відповіді, а також приймає участь у обміні речовин, а саме – в регуляції обміну глюкози, білків та жирів. Гепатоцити – це основні клітини печінки, які й виконують усі ці функції. Вони створюють гексагональні структури – ацинуси, за допомогою яких вони відфільтровують з крові різноманітні речовини. 
Звісно, є ще одна з функцій печінки, яка відома по всьому світу – її можливість знешкоджувати алкоголь та виводити його з організму. Але насправді, алкоголь – це не єдина токсична речовина, яку печінка знешкоджує. Орган переробляє та виводить гепатотоксичні препарати, токсини при отруєнні грибами та інші шкідливі речовини, які циркулюють в крові. 
Що COVID-19 робить з печінкою? 
Насправді, вже давно відомо, що клінічні прояви ковіду дуже різноманітні. Це досягається шляхом «цитокінового шторму», який виснажує організм та провокує розлади у різних системах та органах. Як уже було сказано, печінка приймає участь у створенні факторів імунітету, тому її робота під час інфекції збільшується в багато разів. На додаток до цього, при хворобі ми отримуємо лікарські препарати, які теж спричиняють негативний вплив на печінку. Наприклад, жарознижуючі – класичні представники групи НПЗП, які виводяться печінкою через жовч. При перевищені рекомендованої дози, наприклад, парацетамолу, може розвинутись важка печінкова недостатність – стан, що загрожує життю. Саме тому велика кількість лікарів радить не займатись самолікуванням, адже можна собі серйозно нашкодити. В цілому, інфекційний процес шкодить гепатоцитам з усіх боків, тому потрібно допомогти цьому надважливому органу у цій ситуації. 
Чим допомогти? 
В першу чергу, при симптомах COVID-19 потрібно негайно звернутись до лікаря. Він зможе оцінити важкість стану та призначити лікування або навіть рекомендувати госпіталізацію. Лікарі назначають різноманітні гепатопротектори , які допомагають печінці виконувати її функцію. Одним із представників даної групи засобів є Артижель. Засіб сприяє відновленню структури печінки, покращує її функцію та запобігає її пошкодженню. Більше дізнатись про Артижель можна на офіційному сайті або на сайтах наших партнерів.