Мамалак

Підготовка до годування грудьми. Що потрібно врахувати, щоб усе пройшло гладко?

Лактазна недостатність (укр)
Грудне годування — це не тільки спосіб харчування новонародженого, а й унікальний процес, який сприяє зміцненню зв'язку між матір'ю та дитиною. Тому підготовка до цього процесу вкрай важлива не тільки для забезпечення комфорту і впевненості мами, а й для успішного і тривалого годування грудьми.

Фізична підготовка

Важливо сфокусуватися на догляді за грудьми. Допустимий ніжний масаж, бо він готує соски та груди до майбутнього вигодовування малюка. Крім цього, зможуть допомогти такі рекомендації:

  • відмова від живильних, зволожувальних кремів для сосків і ареол під час вагітності. У цьому просто немає потреби, оскільки сальникові залози, розташовані всередині ареола, виробляють речовину, яка забезпечує живлення, зволоження соска, що захищає його від подразнення. Звісно, якщо ви страждаєте від сухості шкіри грудей або помічаєте появу розтяжок, варто використовувати крем, але уникаючи ділянки сосків і ареоли;
  • відмова від мила під час миття грудей. Воно сушить, а також призводить до пошкоджень. Сильно терти теж не потрібно, бо можуть з'явитися тріщини на сосках;
  • підбір відповідного бюстгальтера. Він має бути комфортним, ні затискати, ні стягувати груди. На останніх місяцях вагітності варто використовувати спеціальні прокладки, якщо спостерігається виділення молока.

Також одним із важливих етапів підготовки до годування вважається перевірка сосків. Важливо, щоб вони були розвинені. Для цього потрібно стиснути ареол і переконатися в тому, що сосок не втягується і не згладжується. В іншому разі потрібно буде звернутися до консультанта з лактації.

Харчування

Варто віддати перевагу збалансованому раціону, урізноманітнивши меню вітамінами, мінералами, корисними добавками. Майбутній мамі необхідно їсти якомога більше овочів, фруктів, бо це основні джерела клітковини. Білки, вуглеводи, корисні жири також мають бути присутніми в меню.

Психологічна підготовка

Інформованість жінки щодо процесу годування дасть змогу уникнути низки помилок. Тому варто вивчити відео, статті, книжки, де не тільки розвіюють міфи, а й встановлюють реалістичні очікування. Також, корисно буде почитати про Мамалак краплі, оскільки це корисна добавка, що позбавляє дитину від коліків і забезпечує якісне засвоєння молока.

У період підготовки до грудного вигодовування важлива психологічна підтримка близьких. Можна обговорити план годування зі своїм партнером, щоб почуватися комфортніше. Не зайвими будуть і практики релаксації, медитації, бо це допомагає впоратися із зайвим стресом, а також сприяє поліпшенню процесу лактації.

Щоб бути спокійною та не нервувати в процесі годування грудьми, варто зробити ось що:

  • вивчити техніки годування. Правильна техніка прикладання до грудей і пози, роблять процес більш ефективним;
  • складання попереднього графіка. Це полегшить життя всім, не тільки мамі, а й дитині;
  • організація зручного місця. Створення комфортної та затишної обстановки позитивно вплине на емоційний стан жінки;
  • купівля корисних аксесуарів. Є грудні подушки для підтримки дитини під час годування, пляшечки, апарати для зціджування молока.

Підготовка до грудного годування — це важливий крок, тому потрібно підійти до нього відповідально. Правильна підготовка допоможе впоратися з початковими труднощами і забезпечить здоров'я і благополуччя як мами, так і малюка.