Фломма

Вплив стресу на сон та психічний стан дитини. Фізіологія сну

Важко виспатися у важкі часи

Не зімкнути око
Кожен день війни важчий за попередній. Ми постійно перебуваємо в страху, що черговий снаряд потрапить до нашої оселі, здригаємося від кожного гучного звуку. Ми спимо по черзі, щоб не пропустити повітряну тривогу і спуститься в укриття. У цей страшний час відпочивати просто не виходить - стрес, страх за сім'ю, тривога за майбутнє та надії на те, що це незабаром закінчиться переповнюють нас. Всі ці почуття змішуються та створюють суміш, яка жахливо впливає на наші нерви. Щоденне нервове перенапруження, поганий сон - ось наслідки сьогодення, які не шкодують нікого. Більше того, наші діти теж переживають ці емоції, але набагато сильніше, ніж ми, адже їхня нервова система не так адаптована, як у дорослих. Всі ми знаємо, що сон дуже важливий для дитячого росту і розвитку, тому його відсутність є вкрай згубним для маленького організму. Страшно навіть уявити, до яких наслідків це приведе у майбутньому, тому ми маємо зробити все, щоб допомогти нашим дітям пройти через це випробування та зберегти їх нервову систему. Для того, щоб зрозуміти, чому сон такий важливий, ми повинні розібратися з його фізіологією.
Фізіологія сну
Сон - це унікальний феномен нервової системи, який вже тривалий час є обʼєктом вивчення науковців у всьому світі. До цих пір у нас немає повної картини того, як влаштований сон, проте вже є певні успіхи у його розумінні.
Сон представляє собою перехід організму в зовсім інший режим роботи. Він регулюється нервовою системою, тому будь-які порушення у ній впливають на цей важливий процес.
Початок сну супроводжується гальмуванням мозкової діяльності, яке з часом призводить до повного відключення свідомості. Гальмування виникає в результаті роботи мелатоніну, який можна вважати «гормоном сну».  Сон складається з двух фаз, які змінюють одна одну - швидку та повільну. За ніч наш мозок проходить через них кілька разів, і саме від кількості глибоких фаз сну залежить те, наскільки відпочинувшими ми почуваємося. Під час сну процеси катаболізму змінюються анаболізмом – наші тканини та органи відновлюються. Саме анаболічні процеси під час сну впливають на зростання та розвиток дітей, тому достатня кількість сну так критично важлива для розвитку малюка.
Як вберегти нервову систему дітей від стресу та підвищеної тривожності?
У цей важкий час дотримуватися нормального режиму сну для дітей просто неможливо. Нервова система малюка перебуває у стані постійної  збудженості, а мелатоніну виробляється недостатньо. Для того, щоб допомогти дитячому організму можна застосовувати Флома. Флома адаптує нервову систему дітей до перенавантажень, нормалізує виробку гальмівних медіаторів та полегшує засинання, сприяє подовшенню циклу глибокого сну. Це покращує емоційний фон, зменшує стрес та нормалізує психічний стан Вашого малюка. Флома – стрес долає, Україна перемагає!
Більше дізнатися про Флома ви можете на офіційному сайті.
Укр