Зафакол

Причини синдрома подразненого кишечника

Зафакол (укр)

СПК – неприємний, але переможемо



Синдром подразненого кишечника – широко поширене сьогодні захворювання, яке входить до складу МКБ. Згідно з різними даними, на нього страждає мінімум 1/5 населення земної кулі. Специфічною симптоматики у синдрому немає – зазвичай просто болить живіт, регулярно турбують метеоризм, можливі розлади стільця. Патологія носить системний характер, доставляє чималий дискомфорт людині. Лікарі кажуть, що розвивається СРК головним чином в результаті неправильного способу життя.

Особливості синдрому

Синдром подразненого кишечника – це функціональний розлад системи травлення. Симптоми, що супроводжують його:
  • болі;
  • здуття;
  • запори;
  • діареї.
Органічних уражень внутрішніх органів немає, тому позбутися проявів патології можна, усунувши причини її розвитку. Але недооцінювати ступінь тяжкості СПК не варто – він супроводжується проблемами з тонким, товстим кишечником, дискинезиями, порушеннями в роботі стравоходу, всіх шлункових відділів, дванадцятипалої кишки. Вікових рамок з розвитку синдрому немає, але зазвичай він турбує у віці старше 20 років, у жінок з’являється частіше, ніж у чоловіків.

Звідки проблема

Гастроентерологи виділяють цілий комплекс чинників, які призводять до розвитку симптому. Вони діляться на групи:
Неврологічні – це депресії, стреси, підвищена тривожність, безсоння.
Соціальні – неправильне або просто незбалансоване харчування, постійні переїдання, відсутність нормального режиму відпочинку, низька рухова активність, хронічна втома.
Біологічні – проблеми з мікрофлорою кишечника, перенесена гостра інфекція.
Гормональні – у жінок саме гормональні збої часто провокують СПК (можлива залежність від менструального циклу із загостренням і загасанням симптомів).
Спадкові – за розвиток синдрому подразненого кишечника, як і інших захворювань, відповідає певний ген.
З огляду на настільки широке охоплення провокуючих чинників, в зоні ризику кожен. Хороша новина – якщо точно визначити причину, можна повністю вилікуватися.

Симптоматика

Форми СПК бувають різними. Переважати можуть порушення з діареями, запорами або метеоризм. Найнеприємніша симптоматика простежується при здутті – в даному випадку розвивається рефлюкс, пацієнт скаржиться на тахікардію. Лікування призначається ні з урахуванням форми прояву синдрому, а орієнтуючись на причини його розвитку.
Насторожити вас повинні домішки слизу, крові в калі, постійна зміна характеру стільця, мінливості акту дефекації, здуття. Якщо симптоми посилюються відразу після їжі або пиття, це теж тривожний дзвіночок. Діагноз СПК на око ніхто не ставить – для синдрому роздратованого кишечника характерні ті ж симптоми, що для ряду інших патологій шлунково-кишкового тракту. Тому, коли виявите щось недобре, звертайтеся до лікаря для проведення комплексної діагностики.
Важливо! Кровотечі, різке схуднення, болі під час дефекації, підвищена температура тіла для СПК не характерні в принципі.

Діагностика

Щоб вилікувати синдром подразненого кишечника, потрібно точно визначити причини, які привели до його появи. Повне обстеження здоров’я буде включати в себе такі методи:
  • аналізи сечі і калу на загальні показники;
  • бактеріологія (зазвичай досліджується кал);
  • ендоскопічні дослідження – ФГДС і колоноскопія;
  • рентгеноскопія кишечника.


Також лікар обов’язково розпитує пацієнта про його скаргах, характер симптоматики, особливості проявах тривожних ознак. Тільки комплексний підхід дозволить точно поставити діагноз і вилікуватися.

Як лікувати


Препарати може призначати тільки лікар, необхідність приймати їх є не завжди. Якщо любите біологічні добавки, зверніть увагу на 
Зафакол – натуральний засіб, яке м’яко відновлює кишкову флору і швидко покращує самопочуття. Коригувати дієту і спосіб життя доведеться в будь-якому випадку – головне виявити слабкі місця і працювати з ними.

Загальні рекомендації

  • діарея – потрібно знизити моторику кишечника;
  • запор – допоможуть сольові розчини, лактулоза, клітковина;
  • метеоризм – приймайте вітрогінні засоби, прокинетики;
  • депресія, неврастенія – потрібні заспокійливі.
Дієта повинна включати в себе достатню кількість овочів – бажано в печеному або вареному вигляді. При діареї потрібно виключити грубі овочі, крупи, регулярно вживати слизовий рис. Лікувати СПК потрібно обов’язково, інакше з часом він перейде в хронічну форму, може стати основою розвитку інших серйозних патологій.