Зафакол

Від чого залежить робота шлунково-кишкового тракту

Зафакол (укр)

Кишечник: як він працює і чому

Кишечник – складова травної системи, в якій відбувається всмоктування в кров поживних речовин. До складу кишечника входить пара сегментів – товста і тонка кишка. Тонка бере участь в процесах травлення їжі, товста відповідає за всмоктування рідини та формування калових мас із залишків їжі.
У кишечнику постійно мешкає широкий набір мікроорганізмів. Основна частина – це корисні мікроби або мікрофлора Вони захищають слизові від патогенних і умовно патогенних мікробів. Корисна флора бере участь в синтезі вітамінів, амінокислот, формуванні імунітету, підтримці метаболізму, розщеплює вуглеводи, жири, білки. Тому якщо з нею щось не так, страждає весь організм. Спочатку погіршується самопочуття, потім порушується робота шлунково-кишкового тракту, кишечника, людина починає часто хворіти. Комплекс симптомів лікарі називають дисбактеріозом. Провокуючі фактори – стреси  антибіотикотерапія, неправильна дієта.

Що робити

Коли кишечник барахлить, діють уздовж будь-яких наступних схем:
  1. «Закидають» в нього корисні мікроби в готовому вигляді (можна отримати зі спеціальних добавок).
  2. Створюють комфортні умови для росту мікроорганізмів «на місці».
Добавки – пребіотики і пробіотики. Пробіотики – цінні бактерії, вони аналогічні тим, які населяють кишечник. Пребіотики – харчові волокна, що живлять корисні мікроорганізми. Отримати речовини можна з продуктів харчування – йогурту, кефіру, фруктів, зелені, овочів, висівок. Проблема тут одна – правильно розрахувати зміст пробіотиків і пребіотиків в різних стравах, а на практиці це практично неможливо.

Як зрозуміти, що щось не так

Перший покажчик на некоректну роботу кишечника – запор або затримка випорожнення. Норма частоти стільця у кожної людини своя, але, якщо вона порушилася, можна говорити про проблеми зі здоров’ям. При цьому акт дефекації повинен бути безболісним, проходити комфортно, без напруженні.
Запори викликають похибки в харчуванні, малорухливий спосіб життя. Брак фізичної активності призводить до зниження тонусу м’язів преса, які масажують кишечник і стимулюють перистальтику. Відкоректуйте дієту – допоможуть хліб з висівками, цільні злаки, вироби з борошна грубого помелу, шпинат, кабачки, буряк, огірки, морква, томати, капуста, боби, яблука, горіхи, чорнослив. Подумайте, як нормалізувати фізичну активність – якщо не можете або не хочете займатися спортом, більше гуляйте, ходіть пішки.


Не зловживайте рафінованими продуктами – в них немає клітковини, зате багато калорій і порожніх вуглеводів. Якщо запори турбують постійно, пройдіть комплексне обстеження для виключення захворювань органів травлення – наприклад, виразки шлунка, дванадцятипалої кишки, хронічного коліту, синдрому подразненого кишечника, хронічного холециститу, геморою, тріщин прямої кишки, пухлин в кишечнику. При блювоті, нудоті, різкому збільшенні температури тіла, переймоподібних болях в животі негайно зверніться до лікаря.
Розлади стільця (діареї) теж вказують на порушену перистальтику. Найчастіше вони супроводжують синдром роздратованого кишечника, але це не обов’язкова умова. Якщо діарея турбує постійно, дуже часто, з похибками в харчуванні, змінами в дієті не пов’язана, потрібно точно встановити причину проблеми.

Чим вам допоможе Зафакол


Зафакол
 – дієтична добавка до раціону харчування, джерело інуліну, біфідобактерій, масляної кислоти. Вона відновлює мікрофлору, нормалізує перистальтику, покращує самопочуття. Всмоктування відбувається в товстому кишечнику, ефект помітний відразу ж. Склад збалансований, працює прицільно, побічні ефекти не викликає. Приймати БАД можуть діти старше 12 років і дорослі. Стандартний курс становить 1 місяць.