Мамалак

Яким має бути харчування мами під час грудного вигодовування?

Лактазна недостатність (укр)
Від якості грудного молока залежить стан і здоров'я дитини, якість її сну, а також перебіг кишкових кольок. Тому мамі важливо скласти збалансований раціон для себе, щоб мінімізувати ризики виникнення надалі проблем зі здоров’ям у дитини.. Спеціальна дієта не потрібна, але на грудному вигодовуванні рекомендується вживати фрукти, овочі, цільні злаки, білки, корисні жири. Мамине молоко — найкраще харчування для малюка. До його складу входять компоненти, які формують імунітет дитини, захищають його організм від вірусів та бактерій. Тому важливо знати приділити якості харчування мами під час грудного вигодовування.

Що краще їсти під час годування грудьми?

Для виключення ризику виникнення кольок у малюка, а також здуття, закрепу, проносу та інших розладів кишкового тракту, потрібно правильно побудувати режим харчування, звертаючи увагу на:

  • безпеку харчових продуктів. Краще виключати продукти низької якості з терміном придатності, що спливає. Також усе потрібно ретельно мити, не їсти із заводських контейнерів і не пити воду з під крана;
  • процес приготування їжі. Це важливо, особливо в перші місяці життя малюка, оскільки в нього тільки починає формуватися система травлення. Тому в цей період краще віддавати перевагу стравам, приготованим на парі, вареним або запеченим. Сирі продукти мають включатися в раціон поступово;
  • асортимент продуктів. Звісно, можна себе не обмежувати або навпаки сидіти на суворій дієті, бо тут усе залежить від організму мами, яка годує груддю. За наявності соматичних, хронічних захворювань краще проконсультуватися зі своїм лікарем і разом із ним скоригувати відповідне меню. Якщо під час вагітності виникала реакція на якісь продукти або страви, їх краще виключити і під час вигодовування.

У перші місяці грудного годування, краще утриматися від :

  • продуктів з підвищеним вмістом клітковини (редис, шкірка фруктів і овочів, бобові, капуста). Вони сприяють закрепам та здуттю;
  • продуктів, що мають різкий смак і запах (часник, цибуля, приправи). Вони впливають на смак молока, роблячи його більш гірким, що може призвести до відмови від ГВ;
  • потенційних алергенів (цитрусові, плоди червоного кольору, арахіс, шоколад, гриби);
  • екзотичних фруктів;
  • ковбаси, сиру, консервів.

Що стосується солодощів, то тут ліпше відмовитися від продуктів із підвищеним вмістом цукру. Можна їсти пастилу, зефір, мармелад (бажано без яскравих барвників), галетне печиво.

Занадто солоні, жирні продукти та страви також не підуть на користь мамі, яка годує груддю.

Скільки пити води й чи варто вживати більше калорій?

Мамам, які годують грудьми, рекомендується вживати на 500 калорій більше, але всі ми унікальні й тут все залежить від індивідуальних особливостей жінки. Плюс, потреби в енергії будуть змінюватися протягом усього грудного вигодовування. Витрати та кількість калорій залежать від апетиту, зросту, ваги, віку дитини та індексу маси тіла мами. Також на це впливає активність, наявність прикорму і кількість вигодовуваних малюків.

Що стосується води, то її має бути достатньо. Краще взяти за правило перед годуванням або навіть під час, випивати склянку молока, фруктового соку без цукру або звичайної води.

Що може допомогти мамі під час харчування на ГВ?

Якість і кількість грудного молока не завжди залежить від того, що і в якому обсязі з'їла мама. Механізм лактації залежить від низки фізіологічних і біохімічних процесів. Щоб полегшити свій перехід на новий режим, можна завести харчовий щоденник і фіксувати в ньому всі реакції малюка. Плюс, він допомагає переглянути раціон, підійти до харчування більш виважено й усвідомлено. Підтримка близьких також не стане зайвою, оскільки від деяких харчових звичок досить складно відмовитися.

Як бути, якщо все ж виникли кольки?

Не панікувати. Кольки — абсолютно нормальний процес, який трапляється практично в кожного малюка. На жаль, від них ніхто не застрахований, але допомогти дитині можна так:

  • зробити легкий масаж животика;
  • змінити положення;
  • погойдати на руках або в колясці;
  • дотримуватися правильного положення під час годування.

Також можна дати малюкові Мамалак. Це безпечні натуральні краплі, дозволені з перших днів життя дитини. Вони усувають процеси бродіння, сприяють усуненню та запобігають виникненню кольок та газів, запобігають розвитку дисбактеріозу. Також Мамалак допомагає у розщепленні та засвоєнні молока. Мамалак сприяє нормальному набору ваги та розвитку малюка. Більше інформації про краплі є на сайті.