Артижель

Cиндром холестазу

Синдром холестазу: одна з причин нестерпного свербіння

Холестаз не самостійне захворювання, а симптомокомплекс, який виникає при деяких захворюваннях печінки та жовчного міхура. Виникнення синдрому ніяк не залежить від віку і статі, проте найчастіше від застою жовчі страждають чоловіки старше 40 років. У дітей зустрічається як результат вродженої патології. Запідозрити холестаз може не тільки гастроентеролог, але і дерматолог, оскільки часто даний синдром супроводжується свербінням шкіри, жовтушністю та висипаннями.

Чому розвивається холестаз?

Застій жовчі може виникнути через проблеми з боку жовчного міхура і жовчовивідних шляхів: закупорка або звуження просвіту протоки. Провокують синдром жовчнокам'яна хвороба, запальні процеси в жовчному міхурі та протоках. 
Також застій виникає через хронічну печінкову патологію: вірусні, лікарські, токсичні, аутоімунні гепатити, цироз, ішемія печінки.
При цьому є й інші захворювання, не пов'язані з гепатобіліарної системою, які провокують холестаз:
  • надмірне споживання алкогольних напоїв;
  • серцево-судинна недостатність;
  • захворювання ендокринної системи;
  • неправильне харчування, надмірне споживання жирної та важкої їжі;
  • злоякісна або доброякісна пухлина підшлункової залози.
Наявність декількох факторів, які можуть спровокувати захворювання, значно збільшують ризики його виникнення, а також ускладнюють лікування та перебіг хвороби.

Як у себе запідозрити застій жовчі?

Одним з провідних ознак холестазу є сильний свербіж шкіри, який стає нестерпним вночі. Він виникає через затримку в організмі солей жовчних кислот, які в нормі повинні виводиться з жовчю через кишківник. 
Через інтенсивність неприємних відчуттів з'являються расчеси й гіперпігментація. Окремо стоять специфічні висипання, які називаються ксантелазми та ксантоми, які представляють собою невеликі випуклі утворення на шкірі жовтуватого кольору.
Інші прояви холестазу:
  • зміна кольору шкіри  та слизових на жовтий;
  • відчуття тяжкості або болю в правому підребер'ї і збільшення печінки;
  • здуття, нудота, блювота, втрата апетиту, запор;
  • відчуття гіркоти у роті;
  • потемніння сечі.
Для діагностики холестазу лікар призначить клінічний аналіз крові та сечі, біохімію крові та сечі, копрограму, ультразвукову діагностику органів черевної порожнини та інші лабораторно-інструментальні методи дослідження при необхідності.

Як позбутися від холестазу?

Якщо вчасно не почати лікування основного захворювання, яке провокує застій жовчі, можна зіткнутися з неприємними наслідками: порушення травлення, печінкова недостатність, цироз, печінкова енцефалопатія, кровотеча.
Для виявлення справжньої причини обов'язково звертайтеся до лікаря-гастроентеролога. Спеціаліст призначить лікування і дасть загальні рекомендації щодо поліпшення стану: дотримання дієти, гепатопротектори, жовчогінні засоби.
Також вам може допомогти Артижель. Повністю натуральний склад засобу допомагає нормалізувати роботу печінки та жовчного міхура, надає жовчогінну та гепатопротекторну дію.
Артижель відновлює пошкоджені клітини печінки і перешкоджає новим пошкоджень. Комплексно впливає на шлунково-кишковий тракт, оскільки покращує травлення, нормалізує баланс кишкової мікрофлори, стимулює антитоксичну функцію печінки. Швидко і ефективно знімає симптоми холестазу!
Більше інформації про Артижель шукайте тут.

Жовч (укр)